MALTA 2024

Predstavitev Malta 2024

IZDELOVANJE VOŠČILNIC NA ERASMUS SREČANJU

Tudi Erasmusi smo izdelovali voščilnice in bomo z njimi razveselili starostnike v domu za ostarele.

8 . Projekt Erasmus+: Projekt pogozdovanje

Mark in jaz sva za projekt Erazmus + dobila idejo, da bi lahko izvedli pogozdovanje. Po televiziji sem videl že veliko dokumentarnih filmov, ki so govorili o tem, da je to pomembno za naš planet. Pred časom mi je ati pokazal kje so oni sadili drevesa, ko je bil še majhen. Odločil sem se, da bom izpeljal ta projekt tudi jaz. Z Markom se nama je zdelo, da je to dober projekt na temo trajnost. Naslednji dan sem mu v šoli predstavil mojo idejo. Strinjal se je. Nato sva pri meni doma naredila plakat. Istočasno sem se pričel dogovarjat za sadike smreke ampak, če bi jih naročil v vrtnariji bi se lahko dostava zavlekla. O nasvetu sem povprašal atija, ki mi je predlagal naj pokličem gozdarja. Gozdar mi ni znal pomagati oziroma ni imel sadik. Z Markom sva se odpravila na ogled v gozd kjer sva videla, da lahko veliko smrek presadiva in jim dava novo življenje saj na prejšnjem kraju niso imele ustreznih pogojev za rast. Naslednji dan sem jih izruval in jih hranil na mrzlem, da se nebi posušile. V sredo, 25. 10., sta k meni prišla Mark in sosed s katerima smo vse pripravili in se odpravili na kraj, ki je bil primeren za zasaditev. Tam smo najprej izkopali luknje in zasadili drevesa nato pa postavili še oporo na katero smo privezali sadike, da rastejo naravnost. Na koncu smo bili vsi zadovoljni z opravljenim delom in si privoščili malico. Jedli smo kruh, ki so nam ga spekle punce, ki so izvajale projekt peke kruha. Vsi smo bili zadovoljni z opravljenim delom. Z Markom pa še najbolj saj nama je projekt odlično uspel.
Žiga Demšar

7 . Projekt Erasmus+:

Pozdravljeni ,

tema Erazmus+ je da spodbujamo trajnostni razvoj. V sredo 25.10.2023 smo s puncami obiskale OPB skupino 3.b. Ker imajo otroci doma veliko odpadnih majic, smo se odločile, da skupaj izdelamo vrečke. Vrevčke lahko otroci uporabljajo večkrat, saj se jih lahko opere. Otroci so se naučili, da lahko stvari uporabijo še enkrat. Imeli smo se odlično!

Pošiljamo vam še nekaj fotografij.

Lep pozdrav, 

Zara Mesec, Neža Hodnik in Ana Julija

6 . Projekt Erasmus+: ČISTILNA AKCIJA -poročilo

V petek 13.10.2023 smo imeli v Ložanski dolini (Log Zaplana) čistilno akcijo. Odvijala se je okoli pete ure. Po šoli smo se orgarnizatorke odpravile na avtobus Turkov grič ter se peljale do doma Žanin Trpin na Petkovcu. Pri Žanin smo odložile torbe, za tem pa vzele pijačo ter prigrizke, ki jih je prinesla Lana Jokovič ter se peš odpravile na igrišče. Naredile smo en krog, da sva jaz in Lana Jokovič vedeli kam iti, Žanin Trpin in Ana Zelenc, pa bi šle drugo pot. Žal nas je bilo malo, zato smo šli v 1 skupini. Ker je naša vas kar precej čista se je Lana spomnila, da lahko privabljamo druge na drugačen način. Vzeli sva rokavice in vreče ter se odpravili na rob ceste. Ko je prišel mimo avto sva vpili: ”Čistilna akcija!” Tako so se pridružili še ostali. Vozniki so nam trobili in mahali. Potem je padla še ena ideja. Lana se je spomnila, da gremo lahko po hišah in jim odnašamo smeti na otok. Na žalost so bili prejšnji dan tukaj smetarji in so pobrali smeti. Po enournem pobiranju smeti smo se odpravili na igrišče in tam smo imeli pogostitev. Imeli smo ogromno pijače in hrane. Okoli sedme ure smo se morali odpraviti domov. Bilo je nepozabno doživetje. Aja da ne pozabim. Veliko vlogo je imela tudi sošolka Ana Zelenc, ki pa je bila naša fotografinja. Da vam za konec še malo opišem, kako smo se orgarnizirale. Teden pred čistilno akcijo, takoj po 1. sestanku za projekt Erasmus+ smo se začele dogovarjati. Velikokrat je prišlo kaj vmes. Prevoz, pijača, mesto, plakati… Po parih dnevih smo se dokončno zmenile in porazdelile vloge. Po vasi smo obesile plakate ter počakale do petka, da se je dogodek lahko odvil.
Lamija Halilovič

PREDSTAVITEV TRAJNOSTNEGA RAZVOJA IN ČISTILNE AKCIJE – poročilo

V sredo 18.10.2023 smo po razredih razredne stopnje 4. in 5. uro predstavile trajnostni razvoj ter čistilno akcijo ki smo jo opravile teden prej. Predstavitev smo imele v 7-ih razredih. Vsi so nas toplo sprejeli in pozorno poslušali. Bilo je zelo lepo poslušati zanimive odgovore otrok. Za konec pa nam je še gospa Dubrovka Sertič dovolila, da po razredih poslikamo predstavitev. Bilo je zelo zabavno.

Žanin Trpin

5 . Samooskrba in onesnaženost morja PRIJAVA

… …

4 . Projekt Erasmus+ : IZMENJEVALNICA KNJIG


Avtorici: Tarisa Celarc in Amelie Rehberger, 6.b
Skupaj s sošolko Amelie Rehberger sva se odločili sodelovaƟ v projektu Erasmus. Zavedava se,
da je ekološki pristop in ozaveščenost o trajnostni rabi sredstev bistvenega pomena za bodočo
družbo in njen obstoj. S tem varujemo naše okolje in skrbimo, da … več na spodnji povezavi

… …
3 . Tema Erazmus+ je, da spodbujamo trajnostni razvoj. 

Ker je naša osnovna šola dobavitelj pri mlekarni krepko smo se odločileda to predstavimo tudi mlajšim. Ker si to želimo prikazati na bolj zanimiv način smo se odločile da dne 23. 10. 2023 obiščemo OPB skupino 3.b in se skupaj podamo na sprehod čez proizvodnjo. Najprej smo se ustrezno opremili nato pa se podali na to dogodivščino. Otroci so bili navdušeni. Sledilo je še spoznavanje kefirjevih zrn s katerimi so se nekateri učenci srečali prvič. Otroci so spoznali kako kefirjova zrna delujejo oz. zakaj jih uporabljamo. Naredili smo tudi svoj kefir. Ker pa smo bile tudi same njihovih let in vemo, da se najlažje naučimo, če nekaj tudi poskusimo smo skupaj izdelali nove okuse, ki so jih otroci odkrili sami.

Skupaj smo se zelo zabavali!

Lep pozdrav,

Zara Mesec, Neža Hodnik, Ana Julija Štih in Ela Adam

… …

2 . Projekt SAMOOSKRBA NA KMETIJI

… ….

1 . Erasmus tim učiteljev že prejema prva poročila Erasmus izzivov.

Tokrat je bilo poročilo okusno 🙂. Več na spodnji povezavi ERASMUS.

… …

Uvod:

Tudi letos je naša šola vključena v Erasmus projekt in tokrat 20 učencev iz tretje triade potuje na Malto.

V začetku marca potujemo v kraj Pambroke v šolo imenovano AClass Academy of English. Več o šoli na spodnji povezavi.

AClass Academy of English – St Catherine’s High School – Malta (stcatherines.eu)

Seveda pa cilj Erasmusa ni samo potovanje. Na naši mobilnosti bomo izboljševali svoje znanje angleščine in sodelovali pri pouku angleščine na gostujoči šoli. V popoldanskem času bomo spoznavali dejavnosti samooskrbe. Pred samo mobilnostjo pa bomo z učitelji in z vrstniki iz šole komunicirali preko e-pošte, pripravljali Power point predstavitve …

Cilji našega projekta so torej izboljšanje znanja iz angleščine, spoznavanje trajnostnih dejavnosti samooskrbe in rokovanje z digitalnimi orodji.

Že zelo kmalu se bodo zainteresirani učenci preizkušali v trajnostnih izzivih.

(Visited 594 times, 1 visits today)