V petek, 18. 11. 2022, smo praznovali dan slovenske hrane, zato smo ta dan na šoli začeli  nekoliko drugače kot po navadi, saj smo prvo šolsko uro namenili zajtrkovanju. Z učenci smo se pogovarjali o pomenu rednega zajtrkovanja, zdravi prehrani, pomenu lokalno pridelane hrane, kulturi prehranjevanja ter pripravili praznične pogrinjke.

Zakaj zajtrk? Verjetno ste že slišali za pregovor: »Po jutru se dan pozna!« Zajtrk je prvi glavni obrok dneva, ki nas napolni s potrebnimi hranilnimi snovmi in energijo za naše delo.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je začel nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. Leta 2012 je vlada Republike Slovenije razglasila vsak tretji petek v novembru za dan slovenske hrane. V šolah ta dan pripravimo Tradicionalni slovenski zajtrk.

Tako smo na matični šoli in podružnicah ta dan imeli za zajtrk kruh, maslo, med, mleko in jabolko – vse slovenskega porekla.
Zavedati se moramo, da hrana ne zraste na policah v trgovini, kjer jo po navadi kupimo. Priskrbijo nam jo pridne roke kmetov, ki pridelujejo različna žita, ki so osnovna sestavina kruha. Naš kruh je zamesila in spekla gospa Tadeja Fečur iz Logatca. Dan zelo zgodaj pričnejo tudi živinorejci, ki najprej poskrbijo za krave, ki nam dajejo sveže mleko. Mleko so nam pripeljali iz logaške kmetije Trpin. Mleko pa lahko tudi predelajo v različne mlečne izdelke (npr. maslo). Domače maslo je izdelala gospa Mihaela Fečur iz Logatca. Sladki med pa je delo marljivih čebel. Čebele so pomembne opraševalke rastlin. Neumorno letajo iz cveta na cvet ter iščejo medičino, ki ji dodajo nekatere izločke in jih predelajo z določenimi lastnimi snovmi, ga shranijo, posušijo in pustijo dozoreti v satju. Pomembno vlogo pri vsem skupaj pa imajo s svojim znanjem in delom tudi čebelarji. Čebelarstvo Božnar ima s čebelami veliko izkušenj. Slastna, rdeča jabolka so zrasla in dozorela v sadovnjaku Sedmak. Poudariti velja predvsem to, da je bila vsa ta hrana sveža, saj ni prepotovala na stotine kilometrov daleč, ampak je bila pridelana zelo blizu naših domov, zato je tudi okusnejša in bolj bogata z  vitamini.

Naj bo vsak dan z okusnim zdravim zajtrkom začet!

Veronika Škedelj, nosilka projekta TSZ

(Visited 164 times, 1 visits today)